Donnerstag, 23. August 2007

KOPERGROUND FESTIVAL 2007 (Slovensko)

Koperground 07

Koprski festival, ki se je odvil avgusta letos, že tretjič zapored, je najdragocenejši prispevek kakovostnemu kulturnemu dogajanju v slovenski istri in daleč naokoli. Festivalskemu konceptu, po besedah organizatorja DPZN: »Nesprijaznjenost z družbeno danostjo in človeku prijazna umetnost«, sta v delavno oporo stopila tudi nosilna hrbta KUD-a Yunion. Vse več je festivalov katerih osnovni namen je zaslužkarstvo in zabava in vse manj je festivalov kot je Koperground. Na vsebino orientiran, s svojim kritičnim in neodvisnim pristopom programsko bogat, za vse redke konzumente, ki niso podvrženi medijski in kapitalistični mehanizaciji čutov pa duševna hrana in oživitev strasti za življenjem brez strahu.

Koperground nudi vpoglede in razmišljanja o današnjem razčlovečenju in odtujitvi v katero nas je pahnila norija stalne razprodaje. Kupuj tisto kar ne rabiš! Razmišljaj o nepomembnostih. Daj se zavesti za blagor države in denarja. Franci Blasković jih je vse poslal v kurac. Istra nezadržno prodaja le še umetnost za turiste, t.i. turistično umetnost. Aleksa Golijanin je opozoril na iskanje drugih rešitev, ki nam niso ponujene. Na postavljanje drugačnih in pomembnejših vprašanj. Gorazd Pretnar nas je spomnil kaj bi oz. bo brez vode. Čiste pitne vode, ki se počasi pretaka iz javnega dobra v trgovinsko surovino in postaja orožje v rokah brutalnih korporacij. „Ilegalni poslastičari“ so se poigrali z dejstvom, da ljudje slišijo samo tisto kar želijo, pa naj je še popolnoma absurdna laž in s svojo kolekcijo lažnih novic (razstava spamov) osvetlili medijsko manipuliranje z zdravo razumsko presojo.

Filmi so dokumentirali rožnat otok deponije „Ilha das Flores“, rasizmu in segregaciji zatresli tla „Blue Eyed“. Da tudi ribe niso več samo ribe je pokazal „Darwin´s Nightmare“ . Watkinsov „La Comunne de Paris“ pa je spomnil da obstaja možnost za družbo brez oblasti, laži in izkoriščevanja. Glazbeno amortizacijo so ponudili Moveknowledgment, duo Triglav, Un Swing De R'tard, Tobic Tobic, Scarabeusdream. Vrhunec je festival dosegel z nastopom prekmurskega »škafa« Danija Kavaša in Ministrelca s ciklusom pesmi “Beseda”.

Deset dni je trajalo polnjenje in praznjenje. Nepozabno in večno. Naj živi Koperground!


Keine Kommentare: