Donnerstag, 23. August 2007

KOPERGROUND FESTIVAL 2007 (Srpski)


Koperground 07

Koparski festival, održan ovoga augusta, več po treči put za redom, je najdragoceniji doprinos kvalitetnom kulturnom događanju u slovenačkoj istri i široj okolini. Festivalskome konceptu, po rečima organizatora DPZN: „Nepomirljivost sa društvenom datošću i čoveku naklonjena umetnost“, kao noseče kičme doprineli smo i članovi KUD-a Yunion. Sve je više festivala čija je osnovni cilj profiterstvo i zabava, a sve manje je takvih kao Koperground. Orijentiran na sadržaj, sa svojim kritičnim i neovisnim pristupom programsko bogat. A svim retkim konzumentima, koji nisu podvrženi medijskoj i kapitalističkoj mehanizaciji osečaja, dođe kao duševna hrana i pobuđivač strasti za životom bez straha.

Koperground nudi uvide i razmišljana o današnjem raščovječenju i otuđivanju u koje nas je gurnula ludost stalne rasprodaje. Kupuj ono šta ne trebaš! Razmišljaj o nevažnim stvarima. Pusti se zavesti zbog interesa države i para. Franci Blaskovic ih je sve poslao u kurac. Istra nezadrzno prodaja le še umetnost za turiste, t.i. turisticno umetnost. Istra nespriječivo prodaje samo još umetnost za turiste, t.z. turističku umetnost. Aleksa Golijanin upozorio je na traženje novih rešenja, koja nam nisu ponuđena i na postavljanje drugih i važnijih pitanja. Gorazd Pretnar podsetio nas je šta bi, odnosno, šta čemo bez vode. Čiste pitke vode, koja se polako pretače iz javnoga dobra u trgovinsku robu u rukama brutalnih korporacija. „Ilegalni poslastičari“ poigrali su se sa činjenicom, da ljudi vole čuti samo ono što žele, pa nek je to potpuno absurdna laž i sa svojom kolekcijom lažnih vesti (izlog spemova)osvetlili medijsko manipuliranje sa zdravom razumnom rasudom.

Filmovi su nam dokumentirali deponiju na otoku cveča „Ilha das Flores“, rasizmu i segregaciji izmakli tlo u „Blue Eyed“. Da i ribe nisu više samo ribe pokazao je film „Darwin´s Nightmare“. Watkinsov „La Comunne de Paris“ pa je upozorio, da postoji mogučnost za društvo bez vlasti, laži i iskorištavanja. Muzičku amortizaciju ponudili su Moveknowledgment, duo Triglav, Un Swing De R'tard, Tobic Tobic, Scarabeusdream. Vrhunac festivala bio je nastup prekomurskog “škafa” Danija Kavaša in Ministrelca sa ciklusom pesama “Beseda” (“Reč”).

Deset dana je trajalo punjenje i praznjenje. Nezaboravno i večno. Nek živi Koperground!


Keine Kommentare: